MOD MINDRE MADSPILD
’Hej, hvem vil have det grimme æble?’ Det vil vi!
Vores første trin på ’Stop Madspild-trappen’ er at samarbejde tæt med vores leverandører og aftage ukurante råvarer, som måske er lidt ‘skæve’ men smager dejligt, når de håndteres med kærlighed og serveres med ærlighed. Måske kalder det på en anderledes anvendelse eller anretning – men det udfordrer blot vores køkkenkreativitet at undgå madspild.
Andet trin er at bruge hele produktet – og undgå madspild og at noget går unødvendigt til spilde. Dele grønsagen op, så de fine blade går i kålsalaten, mens afskæring bliver brugt til pesto og relish og hakket kålsalat i stedet for at lande i affaldet. Køkkenkreativitet når det er sjovest.
Tredje trin er at udnytte rester. Har vi bestilt lidt for meget laks, så blender vi det til laksepaté, har vi overproduktion fra weekendens selskaber, kan den ofte indgå i mandagens frokostordninger – og har vi bakket lidt for aktivt op, så tryller vi med ugemenuen og udnytter de skønne, friske råvarer i stedet for at kassere. Alt med den største respekt for alle detaljer i de fødevaretekniske regler – og altid med sikkerhed som første prioritet.
Fjerde trin er det tætte samarbejde med vores leverandører, som guider os, når de oplever uligheder mellem indkøb og salg i deres værdikæde. En øget efterspørgsel efter ét produkt, kan betyde overproduktion af biprodukter, som uden rettidig omhu står til destruktion. Fine, friske råvarer, som køkkenet på Hesselly modtager med fleksibilitet, omstillingsparathed og kreativitet – som f.eks. når en god sommer i frugtplantagerne betyder overflod af friske æbler, kirsebær og pærer. Så står den på syltning, henkogning og bagning.
Femte trin er professionel håndtering af køkkenets uundgåelige produktionsspild, som vi de seneste +6 år har sendt til genanvendelse hos DAKA, som er specialister i indsamling, håndtering og recirkulering af fødevareindustriens spild og biprodukter. På den måde bliver vores spild til bl.a. foder, gødning og biobrændsel – det giver mening.
Sidste trin ligger hos vores kunder, men vi hjælper også her med at undgå madspild: Vi guider til optimal opbevaring og brug af rester fra frokostordninger og kantiner– og deler altid information om holdbarhed på rester fra mad ud af huset til gæster og fester, bl.a. ude i virksomhederne og under FAQ.